Omuz Artroskopisi Ameliyatı Nedir?

Omuz ekleminde yaşanan sorunlar genellikle kolun baş üzerine kaldırılmasında ya da ani yapılan yanlış hareketlerde açığa çıkmaktadır. Omuz ağrısı şeklinde belirti gösteren omuz sakatlanmaları mutlaka ayrıntılı bir muayene sürecine ihtiyaç duyularak teşhis edilebilmektedir. 

Omuz sakatlanmalarında ayrıntılı fizik muayene, sağlık öyküsü ve özel testler ile teşhis edilebilmektedir. Omuz ağrısının derecesi, hangi aktiviteler sırasında ağrıı hissi duyulduğu  ve genetik faktörler değerlendirme içine alınmaktadır. Omuz eklemi probleminde artroskopik ameliyata ihtiyaç duyulabilmesi için birtakım koşulların oluşması gerekmektedir. 

Omuz Artroskopisine Başvurmak İçin;

  • Kolda güç kaybı
  • İlaç ve fizik tedavi yöntemlerine rağmen ağrı hissi duyulması
  • Hareket kısıtlılığı yaşanması gerekebilmektedir. 

Hastanın belirtileri yanında birtakım tanı yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Bu tanı yöntemleri sayesinde artroskopi planlaması nitelikli bir şekilde hayata geçirilebilmektedir.  

Hangi Durumlarda Omuz Artoskopisi Ameliyatı Gerekir?

Omuz bölgesinde yaşanan problemlerin birçoğu artroskopi ameliyatı gerektirmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Omuz Sıkışması

Genellikle omuz ekleminin çok çalışması sonucunda açığa çıkmaktadır. Kolun baş üzerine hareketinde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanmaktadır. Rotator Cuff adı verilen kasın eklem içerisinde sıkışması problemi olan omuz sıkışmasında artroskopi ameliyatı sayesinde yırtık, iltihap ve hasarlar da tedavi edilmektedir. 

Omuz Yırtığı 

Omzu ekleminde meydana gelen çıkıklar nedeni ile oluşan yırtıklar; omuz ekleminin kullanılamaması, hareket sırasında eklemde güç kaybı ve ses gelmesi gibi problemleri açığa çıkarmaktadır. Omuz artroskopisi ameliyatı ile omuz eklemi bütüncül bir şekilde değerlendirilerek tedavi edilebilmektedir.

Omuzda İnstabilite

Omuz ekleminde ani ve hatalı hareket sonucunda oluşan hareket açıklığı; eklemdeki humerus başının yuvasından çıkması anlamına gelmektedir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde kırık ve çıkık problemlerine neden olmaktadır. 

Omuzda Kireçlenme (Artrit)

Kireçlenme çeşitli nedenler ile açığa çıkan eklemdeki kıkırdak doku deformasyonudur. Bu problem; ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır ve artroskopi ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. 

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Öncesi

Omuz artroskopisi ameliyatı öncesinde uygulanan testeler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Röntgen: Omuz eklem yapısı görüntülenmektedir. Muhtemel kırık, çıkık ve kireçlenme problemleri teşhis edilmektedir. 
  • Artrografi: Klasik röntgen çekiminden daha ayrıntılı ve nitelikli veriler alınmasını sağlamaktadır. Bu yöntemle yumuşak dokudaki deformasyonlar da teşhis edilmektedir. 
  • MR (Manyetik Rezonans): Omuz bölgesindeki yumuşak dokuların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.

Omuz Artroskopisinde Ameliyat Süreci

Omuz artroskopisi ameliyatında uygulama alanında küçük bir kesi açılmakta ve özel ekipmanlar ile içeri girilmektedir. Eklem içerisinin görüntülenmesi sağlamak amacı ile birçok özel ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulama süreci; eklem içerisine sıvı verilmekte ve eklemin şişmesi sağlanmaktadır. Böylece kamera yerleştirme işlemi çok daha konforlu olacaktır. Uygulama alanında küçük kesiler açılmaktadır ve gerekli cerrahi ekipmanlar yerleştirilmektedir. Muayene ve tanı sürecinde teşhis edilen hastalığın tedavisi için gerekli uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Cerrahi uygulamaların tümünde olduğu gibi omuz artroskopisi işleminde de birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu riskler;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Damar yaralanmaları
  • Sinir yaralanmaları

Omuz artroksopisi uygulaması sırasında yaşanabilecek risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi adına alanında tecrübeli ve uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Sonrası 

Omuz artroskopisi ameliyatı sonrasında doktor kontrolleri aksatılmamalı ve reçetesindeki ilaçların eksiksiz kullanılması gerekmektedir. Bununla birlikte destekleyici fizik tedavi yöntemleri ve soğuk kompres uygulamalarına da büyük önem vermelidir.